lørdag den 23. november 2013

Lidt om el og bade vand

Tænkte at jeg ville lave et indlæg om hvordan nogle af tingene fungerer her i hjemme i Tyrkiet, så her kommer et indlæg omkring vand i huset.

Men før vi kan få vand, så må vi have noget el. For der skal el til at pumpe vand op fra brønden(det er heldigvis ikke med håndkraft ;)
Ude fra vejen hænger der en el ledning som går ind til familien og deres elmåler. Den opmærksomme har måske spottet at der sider en gadelampe på elpælen og det er ganske rigtig. Men man skal selv ud at tænde den hver aften, den er ikke automatisk ligesom i Danmark. Det er også kun den lygtepæl her ved huset som har en lampe, de andre langs vejen har ikke, men det ville nok også være spild af el. Tvivler på der går ret mange mennesker rundt herude på landet, når det er blevet mørkt.

Nu har vi fået el ind i huset, så skal vi bare have el til vandpumpen. Til venstre for døren hænger en ledning, det er den som giver strøm til pumpen. Den bliver kun sat i stikkontakten, når beholderen på taget skal fyldes med vand om morgenen, eller hvis der er brug for ekstra vand i løbet af dagen til dyrene.

Her kan man se elledninger til vandpumpen som hænger langs huset og vandbeholderen på taget.

Familien brønd. Ja jeg havde nok aldrig opdaget hvad det var, hvis ikke Mustafa havde sagt det. Jeg troede bare det bar en bunke rod ;)
Den store ledning er el og den blå er den hvor vandet bliver pumpet op. Den er gravet lidt ned i jorden, en eller ville gå i stykker når traktoren kører over. Elledningen kan åbenbart godt holde til at blive kørt over jævnligt, den er i hvert fald ikke gravet ned.

Vandbeholderen på taget. Den ene tønde indeholder varmt vand, som varmes op ved hjælp af solceller. (Hvilket jo betyder at i dårligt vejr og når det er mørkt har familien ingen varmt vand).
Den anden tønde indeholder koldt vand(eller koldt er det kun om morgenen når det kommer direkte fra brønden, ellers bliver det jo lidt lunken i løbet af dagen pga. solen)
Vandet her er forresten rent og kan sagtens drikkes(det siger familien i hvert fald, håber de har ret ;)
De har en lille drikkevandstønde inde i køkkenet, som de også fylder hver morgen. Den holder vandet koldt, så man ikke skal drikke det lunkne vand fra taget.

Solcellerne der varmer vandet. De er dog mega støvet. Måske vandet kunne blive varm på en lettere overskyet dag, hvis man vaskede dem ;)

Familiens badeværelse.
Her er ingen bruser, men man fylder vand i den store spand og så bruger man den røde kande til at hælde vandet over sig.
På dage med fuld sol, er det varme vand brænd varmt, og så kan man temperere vandet i spande med den kolde hane. På de overskyede dage, skal man være glad hvis hvis vandet fra den varme hane er varmt nok til at bade i ;)

Afløbet i badeværelset er et rør som er sat igennem væggen, så løber badevandet ud i haven.
Gulvet ser umiddelbart rimelig beskidt ud, men det er det ikke. For det bliver daglig rengjort, det er bare fordi betonen er blevet misfarvet.

På badeværelset er der et "vindue" men vindue er nu så meget sagt, for set er bare et hul i væggen direkte ud. Det er måske fint nok om sommeren, men nu hvor det er begyndt at blive koldere, så synes jeg det er ret koldt, også fordi man ikke har en bruser som overhælder en med vand hele tiden.

Da jeg så badet første gang, tænkte jeg at jeg aldrig ville komme til at føle mig ren her. For er jo vant til et brusebad, og det her er altså anderledes. Men det fungerer faktisk overraskende godt, og jeg har ikke de store problemer med det.
Ud over måske lige det med at vaske håret, som er lidt besværlig. Nok også fordi jeg hader tanken om, om alt sæben nu er blevet skyldet ud af håret. Og det er bare lidt besværligt at skrubbe håret, hælde vand fra kanden, passe på det ikke kommer i øjnene og wupti så er kanden tom ;)
Men nu har jeg jo købt mig et tørklæde, og så behøver jeg ikke vaske håret så tit, og det er jo både sund for håret og hovedbunden. Win win.

Lige et hul i væggen til Babas barbergrej :)

Der er forresten også hul i væggen ind til køkkenet. Det meste er da heldigvis dækket af en sort sæk, men man kan nu godt kigge igennem alligevel :-0

Der er heller ingen dør til badeværelset, kun et forhæng som har det med at blæse op hele tiden ;) men det har jeg heldigvis fået løst med to fodskamler, i hver side af forhænget. 

Her kan man se hvor vandet løber ud. Det lille hvide rør er vandet fra badeværelset. Det store blå er køkkenafløbet.

Vandet løber ned i haven og bl.a. denne palme får masser af vand. Hønsene elsker også at rode rundt i vanden, for der lever sikkert nogle smådyr og så kan man jo også være heldig at finde lidt køkkenaffald.

Vinduet til badeværelset set udefra. Her kan man også se vandrørerne som går ind i huset fra tanken på taget.

Familien har forresten ikke ret mange faste udgifter til huset. Vandet er gratis da de har eget vandværk. Varmt vand står solen for. El betaler de selvfølgelig, ca. 80 lira (240 dkr) som dækker to måneders forbrug.
Så køber de gas til komfuret, men mad som tager længere at lave bliver lavet på bål udenfor. 
Opvarmning af huset sker via brændeovn, men det er jo varmt det meste af året, så der er det ikke nødvendigt. Familien er dog begyndt at snakke om, om de snart skal finde ovnen frem, da det er koldt om natten nu.
Træet får de ved at fælde træer på grunde og de forskellige andre jordstykker de har. Så det koster heller ikke noget.
Ejendomsskat betaler man ikke for huset som ligger ude på landet, det er kun for huset som ligger inden for bygrænsen.
Jeg ved ikke om de evt. betaler til noget lån på huset og måske forsikring af huset, hvis man altså bruger den slags her på landet. Det har jeg ikke spurgt om. (Edit: jeg har nu fået spurgt til forsikringer på huset, det er ikke forsikret. For huset er ikke færdigbygget endnu, selvom familien har boet der i 6 år som det er nu.)
Men det er godt at de faste udgifter ikke er så store her på landet, for man tjener jo heller ikke ret mange penge.
Både Anne og Baba arbejde for andre bøndere når der er brug for det, men det er jo meget sæsonpræget og lønne er lille. Anne har f.eks. lige haft et par dage hvor hun har plukket oliven. Og idag er Baba ude at så korn, da det har regnet en lille smule, så er det med at få sået med det samme.

Ved ikke om det blev et alt for rodet indlæg? 
Hvis i har spørgsmål til noget, lige meget hvad, så er i altid velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet :)


2 kommentarer:

  1. Fantastisk indlæg! Fornemmer at I er langt fra civilisationen... Hvordan med skolegang på de kanter?

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er faktisk en del skoler i området. Nogle små og andre store. Børnene bliver hentet hver dag i små mini skolebusser.
      Så pga. Skolebusserne er muligheden for at komme til og fra skolerne rimelig god.
      I Kadirli (25 km) er der også en del uddannelses muligheder. Mustafa har f.eks. læst til elektriker der og lillebroderen er ved at tage en it uddannelse i byen.
      Der går ligeledes skolebus til Kadirli hver morgen, men når man skal hjem igen køre bussen kun til Sumbas og så skal man gå de sidste 5 km.
      Dengang Mustafa samt søskende var børn, var mulighederne får at komme i skole ikke nær så gode. For dengang var der ikke skolebusser. Så i de mindre klasser måtte de gå 1 1/2 time hver vej for at komme i skole, og de senere klassetrin kom de på kostskole, for der var for langt til nærmeste skole. (Familien boede desuden ca. 30 minutters kørsels længere væk fra byen dengang)

      Slet