torsdag den 28. november 2013

Den blå moské

Idag har vi været rundt og se lidt forskellige ting, men for at det ikke bliver alt for forvirrende, så deler jeg oplevelserne op i flere indlæg. Internettet er heller ikke alt for godt her, så jeg tror ikke mine indlæg kan blive uploaded hvis jeg smider alle billeder i et indlæg.

Det holdt nogenlunde tørvejr den tid vi var ude, dog med lidt støvregn. Men med en let vind om ørene og 8 grader, så var det altså lidt koldt at gå rundt. Ville helt sikkert foretrække at besøge Istanbul en forårsdag istedet for, men nu er vi her og så må vi hellere for set det der skal ses ;)

Vi startede med at se den blå moské eller Sultanahmet camii som den hedder på Tyrkisk.
Den blå moské er nu ikke speciel blå. Den har fået sit navn fordi der er mange blå kakler inden i og lidt udenpå, men så overvældende blå synes jeg nu ikke den er. Men den er smuk alligevel.
Moskéen ligger lige overfor Hagia Sofia. Den blev bestilt af Sultan Ahmet, og det blev arkitekten Mehmet Aga der stod for arbejdet. Byggeriet blev indledt i 1606 og den var færdigbygget 10 år senere.
Den blev bygget fordi Sultan Ahmet ønskede en moské med sit navn som skulle overgå Hagia Sofia i storhed og udsmykning.
Moskéen består af en 43 meter høj kuppel som holdes oppe af fire store søjler, desuden er der uderligere 30 mindre kupler og tårne. Den blå moské er den eneste i Istanbul som har 6 minaretter(de høje tårne hvorfor bønneudråbene kommer)

Moskéen har en del som er åben for turister og en del som kun er for muslimer som kommer til bøn. Da moskéen bliver brugt dagligt af mange troende muslimer, er det vigtig at man respekterer deres religion. Dette betyder bl.a. At man skal have dækket arme og ben, dette gælder både mænd og kvinder. Desuden skal kvinder have et tørklæde på.
Har man ikke selv et tørklæde med eller passende påklædning, så får man det udleveret ved indgangen. Man skal desuden tage sine sko af når man træder ind i moskéen, men man får en plastikpose udleveret, så man kan tage dem med sig.
Det er gratis at besøge den blå moské, man skal dog være opmærksom på at den er lukket for turister på de tidspunkter af dagen hvor der er bøn. Tidspunkterne står på et skilt udenfor døren, da de varierer over året.

Som i kan se på billederne var det ikke det bedste vejr, så derfor heller ikke de smukkeste billeder. Men magtkamp da få en fornemmelse af hvor storslået den er.





En lille hund havde sneget sig en i gården og snuppede en lur der.

I kø for at komme ind. Det tog ikke lang tid. Vi var bare uheldige at der var kommet en gruppe med guide lige før vi kom.

Alle de smukke kakler. Desværre taget med iPad, så billederne viser slet ikke hvor smuk det bar i virkeligheden. Helt sikkert et besøg værd, især når nu indgangen og så er gratis.






Og lige et selvportræt :)

Det eneste der er træls ved at besøge de forskellige steder her i Istanbul er alle de forbandede turister. Hvor er det ikke kun mig som er her nu? Det er jo ikke sæson. Men sådan er livet, tør slet ikke tænke på hvor mange turister der rent faktisk er her når det er sæson.
Og så er jeg lidt overrasket over at her er så mange koreanerer og kineserer det er jo helt vildt :-0 måske de har feriesæson der nu.












Ingen kommentarer:

Send en kommentar