fredag den 29. november 2013

Hagia Sofia

Idag har vi været inde og se Hagia Sofia, på tyrkisk AyaSofia.

Byggeriet af Hagia Sofia blev bestilt af kejser Justinianus. Det var datidens dygtigste arkitekter Antemios og Isodoros som fik til opgave at stå for det store byggeri. De fik 10.000 mand til at hjælpe sig med arbejdet. En del af byggemeterialerne stammer fra de gamle tempelbyer Efesos og Baalbek.
Hagia Sofia skulle være et symbol på det byzantinske rige og for kristendommen. Det var et mægtigt byggeri som lå lang over det man normalt kunne præstere at bygge, den store kuppel styrtede dog også sammen tre gange i løbet af de efterfølgende 300 år, så byggeriet havde nok været lidt for ambitiøst.
Byggeriet blev påbegyndt i år 532 og stod færdig allerede 5 år efter i år 537.
Osmannerne havde i 1400-tallet efterhånden fået overtaget over det meste af Tyrkiet og i 1453 fald Kostantinopel(Istanbul) i Osmannernes hænder. Det sige at Mehmet Erobreren personligt red til Hagia Sofia for at beskytte kirken mod at blive plyndret. Den blev dog hurtigt omdannet til en moské istedetfor.

Idag fungere Hagia Sofia kun som museum, denne beslutning blev taget ad Kemal Atatürk. 
Man kan dog sagtens se at det både har været en kirke, da der er både mosaikker og malerier af Kristus og jomfrumaria, og en moské med store skilte med Allah og profetens navn skrevet i guldskrift på arabisk.
Der er også runer efter de nordiske vikinger, men den så jeg ikke.

Hagia Sofia. Læg mærke til det gode vejr idag. Så skønt, selvom her var rigtig koldt.







Desværre var der en del restaurering, det tager jo en del af den smukke udsigt.

Denne billede synes jeg er helt specielt, for det vise hvordan kristendom(jomfru Maria og Jesus) og islam(de to skilte med arabisk skrift) godt kan fungerer ved siden af hinanden. At islam havde så meget respekt for kristendommen, at de valgte at bevare billederne og mosaikkerne, selvom de lavede kirken om til en moské.



Den store kuppel







En del af de gamle kristne mosaikker. De var desværre ikke nemme at fotograferer, da solen stod lige ind på dem og gav genskins.


Jeg synes helt sikkert at man skal besøge Hagia Sofia, for den er spændende at se. 
Måske burde man have ofret penge på en guide, for man overser helt sikkert en masse når man går selv. F.eks. Runerne fra vikingerne. Men det er jo ikke nem at få en guide når jeg kun forstår engelsk og Mustafa kun tyrkisk. Det bliver vidst for langtrukkent vis man skal have det hele to gange.
Man kan dog købe sådan en radio guide, det koster 15 lira(45 dkr) pr mand, og det var vi for nærige til ;)
Indgangs billetten koster også 25 lira(75 dkr) pr mand, og det synes jeg godt nok er dyrt i forholdt til hvad man får for pengene. Især når man sammenligner med i går, hvor vi var i den blå moské, der var indgangen gratis.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar